Zeytin Ezmeli Açma Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi

Genellikle sabah kahvaltıları ve ara öğünlerde tercih edilen açma türleri, çocuklar tarafından da sevilmektedir. Yapılışının kolay ve pratik oluşu nedeniyle birçok ev hanımı tarafından tercih edilen açmalar, hafif ve lezzetlidir. Kişilerin damak tatlarına ve zevklerine göre birçok açma çeşidi bulunmaktadır. Açma çeşitlerinden biri de zeytin ezmeli açmadır. Tarifi şu şekildedir:

Zeytin Ezmeli Açma Malzemeleri
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin
  • Yaklaşık 2,5 su bardağı zeytin ezmesi
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Zeytin Ezmeli Açma Üzeri İçin
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

Zeytin Ezmeli Açma Nasıl Yapılır?

Hamuru hazırlamak için derin bir kabın içine ılık sütü ve sıvı yağı ilave edin. Daha sonra şeker ve mayayı ekleyerek bir karıştırıcı ile iyice karıştırın. Mayanın erimesi gerekmektedir. Karıştırma işleminden sonra tuzu ve unu ilave edin. Unu ilave ederken yavaş yavaş eklemeniz de fayda vardır. Böylece unun topaklanmasını engellemiş olursunuz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz.

Hamuru yapma işlemini tamamladıktan sonra mayalanması için sıcak bir yere koyun ve üzerine bir havlu örtün. Sıcaklık derecesi hamurun çabuk mayalanmasını sağlayacaktır. Yaklaşık bir saat kadar mayalanması için bekleyin. Eğer hamurunuz kabarmış ve iki kat haline gelmişse mayalanma işlemi tamamlanmış demektir. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra elinizi yağlayın ve portakal büyüklüğünde bezeler alın. Aldığınız bezeleri tezgâhın üzerinde normal incelikte açın. Açma işleminden sonra üzerine tereyağı ve zeytin ezmesini sürün.

Daha sonra rulo haline getirin ve uç kısmını içe doğru katlayarak şekil verin. Daha sonra fırın tepsisinin üzerine yağlı kâğıt serin. Hazırladığınız açmaları dizin. Geriye kalan bütün bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra fırça ile yumurta sarısını sürün ve üzerine çörek otu ya da susam serpiştirin. Daha sonra yaklaşık 15 dakika iyice mayalanması için fırın tepsisinde bekletin. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zekeriyya

21 Temmuz 2024 Pazar

Bu tarifi denedikten sonra hamurun istediğim gibi kabarmadığını fark ettim. Acaba mayalanma sürecinde bir hata mı yaptım yoksa başka bir sebebi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zekeriyya, hamurun kabarmaması için birkaç farklı sebep olabilir. Öncelikle, mayanın taze olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Ayrıca, mayalanma sürecinde hamurun sıcak bir ortamda beklemesi çok önemli. Mayanın aktif hale gelmesi için ideal sıcaklık ılık su veya süt kullanmaktır. Son olarak, hamurun üzerini nemli bir bezle örtmek, mayalanma sürecini olumlu etkileyebilir. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak tekrar denemenizi öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Açma Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Açma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri