Açma Tarifi Açma, mayalı hamurla yapılan ve oldukça beğenilen bir hamur işidir. Pastanelerde de satılmasına rağmen, evde yapılan açmalar en az dışarıda satılanlar kadar lezzetlidir. Evde kendi imkanlarınızla açma yapmayı tercih etmek, daha sağlıklı ve hijyenik bir seçenek olabilir. Açma yapımında katı yağ kullanılması gerektiği bilinir; dışarıda yapılan açmalarda kullanılan yağlar mide ağrısına neden olabilir. Ancak evde yaparken sağlıklı yağlar kullanarak bu sorunu aşabilirsiniz. Malzemeler
Üzeri İçin
Açma Nasıl Yapılır? Açma yapımına başlamadan önce, mayayı bir bardağın içine koyun ve üzerine biraz ılık su ve şeker ekleyerek yaklaşık 5 dakika bekletin. Suyun sıcaklığı önemlidir; çok soğuk su mayayı olumsuz etkiler, çok sıcak su ise mayanın kabarmasını engeller. Elinizi yakmayacak derecede ılık su kullanmalısınız. Unu hamur yoğuracağınız kabın içine boşaltın. Üzerine tuzu ve mayayı ilave edin. Mayayı erittiğiniz ılık süt ile hamuru iyice yoğurun. Hamur ne kadar yumuşak ve cıvık olursa açmalar pamuk gibi yumuşak olur. Mayalı hamurun çok yoğurulması gerekir. Yoğurduğunuz hamuru 45 dakika kadar fırının içinde veya kalın bir bezin arasında dinlendirerek kabarmasını sağlayın. Tereyağını 4 eşit parçaya ayırın. Mayalandırdığınız hamuru da aynı şekilde 4 eşit bezeye bölün. Bezelerden bir tanesini merdane yardımıyla orta boy fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Açarken yapışmaması için biraz un kullanabilirsiniz. Tereyağının bir parçasını parçalayıp hamurun üzerine yayın. Yağın bir kısmını ayırın. Yağlanan hamurun bir ucunu ortaya doğru üst üste katlayın. Kalan yağdan biraz da üzerine sürerek diğer uçları da üst üste katlayın ve kare bir beze elde edin. Kalan 3 bezeye de aynı işlemi uygulayın. Kare bezeleri buzlukta yarım saat dondurun. Buzluktaki bezeleri tek tek çıkararak kare şeklini bozmadan orta boy kare borcam büyüklüğünde açın ve hamuru dört eşit kareye bölün. Karenin herhangi bir kenarından tıpkı kağıt yelpaze yapar gibi katlamaya başlayın. Katlama işlemi bitince hamuru üç dört kez bükün ve simit şeklinde uçlarını birleştirerek fırın tepsisine dizin. Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar devam ettirin. Üzeri için yumurta sarısı ve üzüm pekmezini bir kasede karıştırın. Açma hamurlarının üzerine fırça yardımı ile bu karışımı sürün ve üzerine çörek otu ya da susam ekerek yaklaşık 175 derece önceden ısıtılmış turbo fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Açmalarınız hazır. Pişerken yağını önce salar ancak daha sonra çeker. Bu sizi telaşlandırmasın. Belki çok yağlı görünebilir fakat açmanın güzel olmasını sağlayan şey yağdır. Ayrıca normal poğaça hamuruna da neredeyse 1 su bardağı yani 200 gr. yağ kullanılmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun. |
Felin
01 Mayıs 2024 Çarşambaİyi günler akşam çaya eşimin arkadaşları gelecek çayın yanına doyurucu bir şeyler yapmak dedi eşim fakat aklıma bir şey gelmiyor açma yapsam garip olur mu acaba? Kararsız kaldım lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap yazAdmin
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba Felin,
Akşam çayı için açma yapmak gayet güzel bir fikir! Açma, doyurucu ve lezzetli bir seçenek olur. Yanına peynir, zeytin, domates gibi atıştırmalıklar da ekleyebilirsiniz. Hem misafirleriniz memnun kalacaktır hem de siz fazla zorlanmamış olursunuz. Şimdiden afiyet olsun ve misafirlerinizle güzel bir akşam geçirmenizi dilerim.
Sevgilerle,
Akçıl
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba pelin hanım, benim 5 çayın yanında tüketmeyi çok sevdiğim ve yapılması pratik olan cevizli, tarçınlı kek yapmanızı tavsiye ederim. Hem doyurucu hem çayın yanına çok yakılıyor.
Soru Sor / Yorum Yap