Hamur Açma Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Hamur Açma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Açma

Hamur açma, bilene kolay gelen, bilmeyenin gözünde büyüttüğü bir işlemdir. Hamur işlerini yerken büyük keyif almak gibi, bazı hanımlar da hamur açmaktan keyif alırlar. Bazıları ise bilmediklerinden bunu gözünde büyütür. Aslında birkaç küçük püf noktasına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Birkaç alıştırmadan sonra bu konuda deneyimli olanlar gibi hamur açmaya başlar, lezzetli börekler yapabilirsiniz. Sizlere hamur açma konusundaki püf noktalarını vermek istedik. Şimdi birlikte hamuru açmaya başlayalım.

Hamur Nasıl Açılır?

Hamur açmak için öncelikle kendinize düzgün ve kaliteli bir oklava seçmeniz gerekir. Eğer eğri bir oklavanız olursa, hamuru düzgün açamaz, istediğiniz gibi bir yufka elde edemezsiniz. Bilmeniz gereken bir husus da hamurun kesinlikle sadece merdane ile açılmayacağıdır. Yufkayı merdane ile açamazsınız. Size hamur açma konusunda küçük bir püf noktası daha verelim: Hamurun tuzu az olursa, kendini hemen salacağından bu hamuru rahat açamazsınız. Bunlara dikkat ederek hamuru açmaya başlayabiliriz.

Yoğurduğunuz hamurdan bir parça koparın. Bu, yaklaşık olarak yumurtadan biraz büyük olsun. Bunu tezgâhın üzerine koyarak, üzerine un serpin ve elinizle bastırın. Hamur sert yapıda olursa, bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Eğer yumuşak bir hamur ise oklava kullanabilirsiniz.

Yufka açılırken yapılan en önemli hata oklavayı düz şekilde tutmak, ileri doğru bastırmak, hamuru yan çevirerek yeniden aynı işlemi yapmaktır. Bu şekilde hamur açarsanız yufkanız yuvarlak olmaz. Bunu şu şekilde yapmalısınız: Hamurun üzerine oklavayı yan olarak koymalı, sol elinizle hamurun üzerine ileriye doğru baskı uygulamalı, bu esnada sağ elinizle hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Bu sayede açtığınız hamurun yavaş yavaş dönmesine yardımcı olacak ve düzgün açabileceksiniz. Fakat bu sırada aşırı baskı uygulamayın. Bu aşamada hamurunuzun şekli nasıl olursa, açıldığı zamanda aynı kalır. Bunu unutmayın. Eğer şekli bozuk başlarsanız, hamuru açınca da bozuk bir şekil olur.

Hamur büyük boyda bir tabak kadar açıldığında, artık önemli bir aşamayı tamamladınız demektir. Şimdi üzerine bir avuç kadar un serperek her tarafına bulayın. Hamur sert olursa, bu kadar un gerekmez. Daha az kullanabilirsiniz. Oklavayı yine hamurun yanına koyarak, yufkayı oklavaya dolayın ve kendinize doğru çekerek, ileriye hafifçe baskı uygulayıp ittirin. Bu sayede hamurun büyümesini sağlayacaksınız. İleriye itilen oklavayı hafif bastırıp bu defa kendinize doğru çekin. Burada dikkat etmeniz gereken oklavayı her defasında aynı yerden dolamaktır. Yeniden aynı işlemi yapın. Hamurunuz sert ise yani mantı hamuru açıyorsanız, oklavayı hamura doladıktan sonra, elle yufkanın ortasından başlayarak dışına doğru baskı uygulayarak hamuru büyütebilirsiniz. İşte hamur açma bu kadar kolay. Eğer merakınız varsa bundan daha iyisini yapabilirsiniz.

Ekstra İpuçları

Başarılı bir hamur açma süreci için dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta daha bulunmaktadır:

  • Hamurunuzu yoğururken suyun sıcaklığına dikkat edin. Ilık su kullanmak hamurun daha kolay yoğrulmasına ve açılmasına yardımcı olur.
  • Hamuru dinlendirmek de oldukça önemlidir. Yoğurduktan sonra hamuru en az 30 dakika dinlendirin. Bu, glutenin gevşemesine ve hamurun daha kolay açılmasına yardımcı olur.
  • Hamuru açarken sürekli un kullanmak hamurun yapışmasını engeller. Ancak fazla un kullanmaktan kaçının; aksi takdirde hamur sertleşebilir.
  • Hamuru açmaya başlamadan önce tezgahı ve oklavayı hafifçe unlayın. Bu, hamurun yapışmasını önler ve daha rahat çalışmanızı sağlar.
  • Hamuru açarken ara ara tezgahı unlayarak hamurun yapışmasını önleyin ve hamurunuzun düzgün bir şekilde açılmasını sağlayın.

Bu ipuçlarına dikkat ederek hamur açma sürecini daha kolay ve başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Unutmayın, pratik yaptıkça hamur açma konusunda daha yetenekli hale geleceksiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Açma Kalorisi ve Değerleri

Açma Kalorisi ve Değerleri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Açması Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Açması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Ezmeli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri