Zeytinli Açma Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Zeytinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinli Açma

Açma, hemen hemen her evde yapılan ve her öğünde tüketilen hamur işi çeşitlerinden biridir. Ancak, birçok kişi açmayı sade tercih etmektedir. Oysa zeytinli açmayı herkese tavsiye etmekteyim. Bu lezzetli açma, hem damaklara hitap eder hem de yumuşak olduğu için her yaştan insan tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Özellikle çocukların oyun oynarken yemek yemeyi ihmal ettiği zamanlarda, annelerin kurtarıcısı olabilecek en güzel ve doyurucu seçenek açmadır. Atıştırmalık olarak oyun sırasında çocukların önüne koyduğunuzda, zeytinli açmalar hızla tüketilecektir. Bu tavsiyeyi annemden almıştım ve denediğimde başarılı olduğunu gördüm. Bu nedenle, her anneye tavsiyem; yemek yedirmek için zamanınızı boşa harcamayın, zeytinli açmalar yapın. Açmalar, hem masalara şıklık katar hem de bolca doygunluk sağlar. Bu nedenle, birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ancak, herkes zeytinli açmayı bilmez. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp diyerek sizlere zeytinli açma tarifini sunuyorum. Ayrıca, önemli bir not: Eğer aldığınız zeytin ezmesi kullanılmıyorsa ve bozulacağından korkuyorsanız, açma yapımında kullanabilirsiniz; oldukça lezzetli olacaktır.

Zeytinli Açma Malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet 42 gram yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 su bardağı siyah zeytin
Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı

Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

İlk olarak, unu derin bir kaba alarak şeker ve tuzla karıştıralım. Karıştırılan bu malzemenin ortasını havuz şeklinde açalım. Daha sonra su, süt, sıvı yağ ve mayayı ortasına alıp yavaş yavaş karıştırarak yoğuralım.

Hamur iyice yoğrulduktan sonra ortada toplayarak üzerini kapatalım. Hamur yarım saat dinlendirdikten sonra, mandalinadan biraz küçük parçalar koparalım ve elimize yapışmaması için elinizi hafifçe sıvı yağına batıralım. Her bir parçanın ortasına 1 çay kaşığı tereyağı ve 1 zeytin koyarak top şeklinde yuvarlayalım. Daha sonra düz bir zeminde elinizle bastırarak tatlı tabağı genişliğinde açın. Kenarlarından kıvırarak rulo yapın ve ruloyu elinizle burarak kenarlarını birleştirin ve yağlanmış tepsiye dizin. Dizilen tepside 15 dakika dinlendirdikten sonra, üzerine sıvı yağ eklediğiniz yumurta sarısı ile yağlayın. Daha sonra önceden ısıtılmış fırına atarak üzeri pembeleşinceye kadar kızartın. Üzeri pembeleşen açmayı fırından alarak servis yapın.

Ekstra Bilgiler

Zeytinli açmalar, kahvaltı sofralarına ve beş çaylarına da çok yakışır. Yanında peynir, domates ve salatalık gibi kahvaltılıklarla servis edebilirsiniz. Ayrıca, açmaları farklı iç malzemelerle de deneyebilirsiniz; örneğin, peynirli veya cevizli açmalar da oldukça lezzetli olur.

Sonuç olarak, zeytinli açma hem pratik hem de lezzetli bir tariftir. Her yaştan insanın severek tüketebileceği bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pastane Açması Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Açması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Açma Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kalorisi ve Değerleri

Açma Kalorisi ve Değerleri

Açma Kete Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kete Tarifi ve Malzemeleri