Ispanaklı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Ispanaklı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Açma Börek

Değişik tatlar arayan ve çıtır çıtır börek sevenlerin mutlaka denemesi gereken böreklerden biri de açma börektir. Hazır yufka ile yapılmayan bu börek türünü herkes kolaylıkla yapabilir. Sabah kahvaltıları, ara öğünler ve çocukların beslenme çantası için ideal olan açma böreğin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı, peynirli, lor peynirli, çökelekli, pırasalı ve ıspanaklı gibi seçenekler mevcuttur. Bu tarifte, ıspanaklı açma börek tarifi yer almaktadır.

Ispanaklı Açma Börek Malzemeleri

  • 800 gram taze ıspanak
  • 3-4 çorba kasesi un
  • 5 adet orta boy soğan
  • 2 -2,5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Susam ya da çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kişniş

Ispanaklı Açma Börek Nasıl Yapılır?

Hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içine unu koyun ve ortasını havuz şeklini alacak şekilde açın. Üzerine suyu ekleyin. Hamurun yumuşaklığını ayarlayabilmek için suyu yavaş yavaş aktarın. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi kıvamında ve elinize bulaşmayacak şekilde olursa yeterlidir. Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra hamuru ortadan ikiye ayırın. Kestiğiniz hamurların üzerini bir mutfak havlusuyla örtün ve dinlenmesi için bekletin. Yaklaşık yarım saat beklemesi yeterlidir.

Hazırladığınız hamur dinlenirken, diğer taraftan ıspanaklı açma böreğin iç harcını hazırlamaya başlayın. Ispanakları ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Tencerenin içine koyun ve kavurmaya başlayın. Ispanaklar sönene kadar kavurun. Daha sonra ayrı bir tavanın içinde küp şeklinde doğranmış soğanları kavurun ve üzerine baharatları ilave ettikten sonra kavrulan ıspanakları ekleyin ve karıştırın. Daha sonra soğumaya bırakın.

İç harcını hazırlama işlemi bittikten sonra dinlenmesi için bıraktığınız hamuru ikiye bölün. Her bir hamurdan 10 beze hazırlayın. Toplam 20 adet beze hazırlamış olacaksınız. Bu 20 bezenin 10'u üst, 10'u da alt kısım için kullanılacaktır. Bezeleri un ve merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların üzerine fırça yardımıyla yağlayın ve üst üste yerleştirin. Yağladığınız için yapışmayacaktır. 10 tane bezeyi bu şekilde açıp fırın tepsisini yağlayın. Fırın tepsisinin boyuna göre elinizle yavaş yavaş açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine hazırladığınız ıspanaklı harcı her yerine eşit gelecek şekilde dökün ve yayın.

Bu işlemi tamamladıktan sonra diğer 10 bezeye aynı işlemi uygulayın ve tepsiye yerleştirin. Daha sonra ıspanak harcının suyu akmaması için alt kenarı üste getirerek elinizle kapatın. Daha sonra bıçakla istediğiniz şekilde dilimleyin ve üzerine fırça yardımıyla önce yağlayın, ardından yumurta sarısını sürün ve susam ya da çörek otunu serpiştirin. İşlemleri tamamladıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin. Alt kısmının yanmaması için takip edin. Üzeri kızarana kadar pişirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamur Açma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Evde Açma Tarifi ve Malzemeleri

Evde Açma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Açma Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Açma Tarifi ve Malzemeleri