Açma Tarifi Oktay Usta
25 Temmuz 2024

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma, sabah kahvaltılarının ve beş çaylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Sıcacık tüketildiğinde damakta bıraktığı tat ile sıkça tercih edilir. Hanımlar tarafından sıkça yapılan bu tarif, yapılışının kolaylığı ile de öne çıkar. Sade hamurla hazırlanan açmalar, peynir, zeytin veya yeşillik ile servis edilebilir. Farklı açma tarifleri bulunmakla birlikte, Oktay Usta'nın tarifi aşağıdaki gibidir:

Malzeme Listesi

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yaş maya
  • Hamurun yumuşaklığına göre un
  • 1 adet yumurta (Akı hamurun içine, sarısı dışına kullanılacaktır)
  • Bir miktar çörek otu

Nasıl Yapılır?

Malzeme listesinde belirtilen miktarları aynen kullanarak lezzetli bir açma hazırlayabilirsiniz. Açma tarifi için öncelikle bir su bardağı süt ile suyu karıştırın. Daha sonra içine yaş mayayı ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Bu işlemi tamamladıktan sonra içine toz şekeri ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra karışımın mayalanması için yaklaşık 10-15 dakika bekleyin. Karışım köpürmeye başladıysa mayalanma işlemi tamamlanmıştır.

Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra sıvı yağı ilave edin. Ayrı bir kabın içinde yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Akını bu karışıma ekleyin. Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyin ve hamuru sürekli kontrol edin. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa açma işlemi de o kadar kolay olacaktır. Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra hazırladığınız hamuru mayalanması için sıcak bir köşede üzerini örtü ile örterek yaklaşık 45 dakika bekletin. Hamurun mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra elma büyüklüğünde bezeler koparın. Daha sonra elinize sıvı yağ sürüp hamuru orta büyüklükte açın.

Büyüklüğü servis tabağı kadar olabilir. Açtığınız hamuru rulo şeklinde sarın. Ruloları ters taraflara doğru çevirerek burgu şeklini almasını sağlayın. Burgu haline getirdiğiniz hamurun iki ucunu birleştirin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra pişirme işlemi için kullanacağınız tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız burgu yaptığınız hamurları üzerine yerleştirin. Bir fırça yardımıyla üzerine yumurta sarısını sürün. Yumurta sarısını sürdükten sonra isteğe bağlı olarak çörek otu veya susam serpiştirebilirsiniz. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz açmaları yoğun sıcaklığı geçtikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülhabir

25 Temmuz 2024 Perşembe

Peki, 45 dakika mayalanma süresi gerçekte yeterli oluyor mu, yoksa daha uzun beklemem mi gerekiyor? Ayrıca, hamuru rulo yaparken çok fazla mı sıkmalıyım yoksa daha gevşek mi sarmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülhabir, mayalanma süresi genellikle hamurun türüne ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. 45 dakika çoğu tarif için yeterli olabilir, fakat hamurun yeterince kabarıp kabarmadığını gözlemlemek daha doğru bir yol olacaktır. Hamur iki katına çıktıysa, mayalanma tamamlanmış demektir. Rulo yaparken ise hamuru çok sıkmadan, fakat dağılmayacak kadar da gevşek olmayacak şekilde sarmak ideal olacaktır. Bu, hamurun pişerken eşit şekilde kabarmasını sağlar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kalorisi ve Değerleri

Açma Kalorisi ve Değerleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri