Açma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Açma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Açma hamuru, lezzetli bir açma yemeniz için en önemli aşamadır. Eğer hamuru tam kıvamında hazırlarsanız, çay saatinde sevdiklerinize nefis açmalar ikram edebilirsiniz. Hem de pastaneden aldıklarınız gibi yumuşacık ve lezzetli olurlar. Açma bildiğiniz gibi yaş maya ile hazırlanan hamurla yapılmaktadır. Hamurun iyice mayalanmasından sonra şekillendirilerek pişirilmesi gerekiyor. Dilediğiniz şekilde yaptığınız açmaları, fırında pişirip sıcak sıcak ikram edin.

Çünkü açma pişirmek için iç malzemeye ihtiyacımız olmayacak. Sadece lezzetli bir açma hamuru yoğuralım. Şimdi birlikte açma hamuru hazırlayalım ve mayalanmasını bekleyelim. Ardından hemen pişirebiliriz.

Açma hamuru için gerekli malzemeler
  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş hamur mayası
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 100 gram oda sıcaklığında olan tereyağı ya da margarin
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısı, çörek otu ve susam
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
Açma hamuru nasıl yapılır?

Hamuru yoğuracağınız kabın içine elenmiş unu alın. Bunun içine tuzu ve toz şekeri koyarak karıştırın. Daha sonra unun ortasını açın. İçine sıvı yağı, ılık su, ılık süt ve eritilmiş yaş mayayı koyun. Şimdi hamuru güzelce yoğurun. Daha sonra hamuru dinlenmesi için, üstüne temiz bir bez örtün ve kenara alın. Yaklaşık yarım saat bu şekilde beklesin. Dinlenmiş hamuru küçük parçalara ayırın. İsterseniz hamur elinize yapışırsa, yağla ellerinizi yağlayın. Hamur parçalarının hepsinin ortasına 1 çay kaşığı kadar tereyağı koyun. Arzu ederseniz margarin de kullanabilirsiniz. Bunları top gibi yuvarlayın ya da açma hamurunu istediğiniz gibi şekillendirin.

Fırın tepsisinin içine yerleştirin. Şimdi açma yapmak için önemli bir aşamaya geldiniz. Açma hamurunun fırın tepsisinde bekletilmesi gerekiyor. Buna tepsi mayası diyoruz. Böyle iyice mayalanması gerekiyor. Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısınsın. Açma hamurlarının üzerine yumurta sarısı sürün. Biraz çörek otu ve susam serpin. Isınan fırının içine artık açmaları pişmesi için koyabilirsiniz. Bu arada çayınızı da demleyin. Sıcak açmalarla birlikte açma ikramı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Açma Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Tarifi ve Malzemeleri

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Açma Tarifi Oktay Usta

Açma Tarifi Oktay Usta

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Açma Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri