El açması ıspanaklı patatesli börek nasıl yapılır?

El açması ıspanaklı patatesli börek, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. İnce hamuru ve zengin iç harcı ile hazırlanan bu börek, hem pratik hem de lezzet dolu bir atıştırmalıktır. Adım adım tarife göz atarak, mükemmel böreği evde kolayca yapabilirsiniz.

25 Nisan 2025

El Açması Ispanaklı Patatesli Börek Nasıl Yapılır?


El açması ıspanaklı patatesli börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu börek, ince açılan hamuru ve iç harcının muhteşem uyumu ile damakları şenlendirir. İşte, adım adım el açması ıspanaklı patatesli börek tarifi.

Malzemeler


Börek hamuru için:
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
İç harcı için:
  • 300 gram ıspanak (temizlenmiş ve doğranmış)
  • 2 adet orta boy patates (haşlanmış ve ezilmiş)
  • 1 adet soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber (isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı su
Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam (isteğe bağlı)

Hamurun Hazırlanması


1. Öncelikle geniş bir karıştırma kabında un, tuz ve kabartma tozunu karıştırın.

2. Ardından su ve sıvı yağı ekleyin.

3. Hamuru yoğurun. Hamur, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğrulmalıdır.

4. Hamuru 10 dakika dinlendirin.

İç Harcın Hazırlanması

1. Bir tavada sıvı yağı ekleyin ve doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.

2. Kavrulan soğanların üzerine doğranmış ıspanakları ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.

3. Haşlanmış ve ezilmiş patatesleri, tuz ve karabiberi ekleyin. Gerekirse yarım çay bardağı suyu da ekleyerek karıştırın ve ocaktan alın.

Hamurun Açılması ve Böreğin Hazırlanması

1. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

2. Her bir parçayı un serpilmiş bir yüzeyde ince bir şekilde açın.

3. Açılan hamurun ortasına ıspanaklı patatesli harçtan koyun.

4. Hamurun kenarlarını bir araya getirip kapatın ve yuvarlayarak şekil verin.

5. Tüm hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Pişirme İşlemi

1. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreklerin üzeri altın rengi olana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

2. Pişen börekleri fırından çıkarın ve sıcak servis yapın.

Ekstra Bilgiler

- Böreğin iç harcına beyaz peynir veya lor peyniri eklenerek farklı bir tat elde edilebilir.- Hamurun daha kolay açılması için, dinlendirme süresi uzatılabilir.- Börekler, soğuduktan sonra da tüketilebilir ve buzdolabında saklanabilir. Bu tarifle birlikte, el açması ıspanaklı patatesli börek yapımı oldukça keyifli bir hale gelecektir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Evde Açma Tarifi ve Malzemeleri
Evde Açma Tarifi ve Malzemeleri
Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri
Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Açma Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Açma Tarifi ve Malzemeleri
Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri
Sade Açma Tarifi ve Malzemeleri
Açma Kete Tarifi ve Malzemeleri
Açma Kete Tarifi ve Malzemeleri